Terwijl het eb is, worden de geheimen van de zee onthuld in de achtergelaten glinsterende rotspoelen. Klauter, hurk, tuur en schep op een rotsachtig strand om de wonderen te ontdekken van het oceaanleven.

Wanneer kun je het beste naar de rotspoel gaan?

Je kan op elk moment van het jaar rock poolen, maar de beste tijd is het late voorjaar tot het vroege najaar, omdat het weer dan het beste is. Onze zee is meestal het warmst in september en het koudst in maart.

Het is het beste een dag te kiezen die droog en kalm is. Dan is het oppervlak van een rotspoel stil, dus het is gemakkelijker om te zien wat zich onder water bevindt.

Blijf dicht bij het water. Misschien zie je in het begin je eigen spiegelbeeld, dus je moet je in de buurt bukken en een tijdje stil blijven zitten. Zie je iets boven aan de oppervlakte? Of beweegt er iets heel langzaam helemaal onderaan? Hoeveel verschillende kleuren kun je spotten?

Rotsen kunnen een geweldige schuilplaats zijn voor strandliefhebbers. Kan je iets zien dat boven en rond je zwembad leeft? Hoe voelen de rotsen op je vingers en tenen? Kan je schelpen, fossielen of scheuren vinden? Neem een kijkje in de spleten, je kan er misschien iets ontdekken dat je in de gaten houdt.

Een duik nemen

Je wilt je handen nat maken om echt te verkennen wat er onder het water ligt? Kijk hoe je vingers in het water zinken – zien ze er anders uit terwijl ze bewegen? Hoe voelt het water aan?

Zoek met je handen naar wat zeewier of ander plantenleven. Kun je de textuur of geur beschrijven? Wat kun je nog meer ontdekken met je ogen, oren, vingers of neus? Wees voorzichtig en kijk uit voor brutale krabben.

Heb je een emmer?

Het is een goed idee om een emmer mee te nemen, zodat je de schatten die je tegenkomt nader kunt bekijken. Zet je emmer langzaam in het water en kijk wat erin zwemt of duw hem voorzichtig door het water om een dier op te scheppen. Zit er iets verrassends in je emmer? Maak snel een schets, maak een foto of noteer je bevindingen in een natuurdagboek.

Je ziet misschien kleine vissen zoals een grondel of botervis. Als je geluk hebt, zie je misschien een zeenaald, die eruitziet als een zwemveter en verwant is aan het zeepaardje.

Veel rotspoelwezens zijn klein en delicaat, dus het is het beste om geen net te gebruiken voor het geval ze verstrikt raken en je ze pijn zou doen. Het is belangrijk om de diertjes na een korte tijd terug te laten keren waar ze vandaan komen, zodat ze hun dag kunnen verderzetten.

Wat neem je mee?

We willen dat je een geweldige dag hebt aan zee, dus spreek af met een volwassene voordat je vertrekt en draag schoenen met een goede grip. Oude sneakers, laarzen of waterschoenen met een dikke zool zijn ideaal. Slippers zijn leuk om te dragen, maar ze kunnen ervoor zorgen dat je struikelt of over de rotsen glijdt.

Het kan koud worden wanneer je aan het poolen bent, dus neem een warme trui of een jas mee. Een kleine reis-EHBO-kit om snijwonden en krassen te verzorgen is ook een goed idee.

Kijk uit voor de golven

Het is echt belangrijk om de getijden voor je gekozen strand te controleren – je wilt niet verrast worden door de zee die aan komt stormen. De beste tijd om op pad te gaan is bij eb: dit is het moment waarop je waarschijnlijk veel rotspoeletjes vindt.

Kijk de getijden na voor uw locatie van websites zoals het KMI.

www.nationaltrust.org.uk

Annie Spratt on Unsplash