Vogels kunnen verlegen of timide zijn. Je moet zo stil zijn als een muis als je uitkijkt naar onze gevederde vrienden. Welke vogels zie je als je nr. 44 van onze ’50 toppers’ doet? Hier zijn enkele tips en trucs voor een succesvolle vogelobservatie-ervaring.

Waar ga je heen?

Je hoeft nergens speciaal heen te gaan om vogels te kijken, er zijn overal vogels; in steden, tuinen, parken, rivieren, boerderijen, steden, meren, bergen en vlakbij de kust. Je zou kunnen proberen eerst ergens gemakkelijk en dicht bij je huis te zoeken, dus misschien je achtertuin of lokaal park, en dan naar andere plaatsen gaan als je verschillende vogels wil zien.

Wees zo stil als je kan

Vogels worden heel gemakkelijk bang, dus je moet zo stil zijn als je kan, en geen harde geluiden of plotselinge bewegingen maken.

Blijf zitten en wacht

Als je ergens een plekje hebt gevonden waar je kan zitten en je kan verbergen terwijl je wacht op vogels, dan zul je waarschijnlijk nog succesvoller zijn in het spotten. Veel vogels kunnen behoorlijk verlegen zijn, maar je kan hen aanmoedigen door ze te lokken met voedsel zoals noten en zaden.

Wat zou je kunnen zien?

In onze streken zijn bijna 600 verschillende soorten vogels gezien, dus je krijgt gegarandeerd iets te spotten, van een roodborstje tot een ekster, een staartmees tot een kauw of een eend, fazant of zwaan.

Met zoveel verschillende vogels, heb je waarschijnlijk een boek of website nodig om je te helpen bepalen wat je ziet.

Neem op wat je ziet

Als de vogels ver van je verwijderd zijn, zal een verrekijker je helpen om ze van dichtbij te zien zonder te dichtbij te komen. Je kan ook foto’s maken van de vogels die je ziet, of een tekening maken om je te herinneren wat je hebt gezien.

Spot enkele speciale vogels

Als je echt veel interessante of ongebruikelijke vogels wilt zien bij het spotten, zijn er speciale plekken die je kan bezoeken om vogels te kijken. Vaak komen hier vele trekvogels langs. Er zijn ook plaatsen om roofvogels te kunnen zien.

www.nationaltrust.org.uk