Voel de wind op je gezicht en volg je schaduw door de bomen, met nr. 11 van onze ‘50 toppers’. Of je nu een fiets, scooter, rolstoel of skateboard hebt, je zult verder en sneller verkennen op je flitsende wielen dan te voet, en het is ook heel leuk.

Waar ga je op onderzoek uit?

Je vindt veilige fietsroutes door weilanden en bossen, langs kanalen en rivieren en zelfs langs de kust. Als je alleen of met vrienden op verkenning gaat, is het het beste om af te spreken met een volwassene voordat je vertrekt en weerbestendige kleding en snacks mee te nemen om je tenen en buikjes gelukkig te houden.

En je bent vertrokken!

Terwijl je fietst, scoot of rolt, neem dan de tijd om naar de geluiden van je wielen op de grond te luisteren. Hoor je er bladeren of stenen onder kraken? Als je in de regen rijdt, kan je de modder horen of het gespat van plassen voelen terwijl je er doorheen snelt. Bekijk het licht dat op de grond danst terwijl het door de bladeren piept. Wat kan je nog meer om je heen zien? Kun je dieren of sporen spotten? En veranderen er dingen als je langzamer beweegt?

Tijd voor een pitstop

Een van de beste dingen over het verkennen op wielen is dat je veel meer natuur kan ontdekken dan op twee voeten. Neem de tijd om te rusten en denk terug aan je reis. Hoe ver ben je gekomen? Wat was het leukste dat je hebt ontdekt? Je kan een dagboek ‘verkennen op wielen’ bijhouden en een kaart tekenen met belangrijke dingen die je op je paden hebt gezien.

Verken veilig

Verkenning op wielen betekent dat je verder en sneller kunt gaan. Dit is heel leuk, maar het betekent ook dat je voorzichtig moet zijn – neem een reparatieset voor lekke banden mee en een mobiele telefoon om hulp te vragen (of een lift naar huis) als je die nodig zou hebben. Kies een route die veilig is en de geschikte afstand. En vergeet ook je helm en andere bescherming niet.

www.nationaltrust.org.uk