Stokken zijn de maks. Er zijn zoveel manieren waarop je plezier kan maken met stokken! Een paar van onze ‘50 toppers’ zijn met stokken: nr. 4: ‘bouw een hut’, nr. 18: ‘maak wilde kunst’, nr. 19: ‘speel pooh sticks’…

Wat wil je doen?

Voordat je je stokken kiest, moet je beslissen waarvoor je ze wil gebruiken. Wil je een spoor van pijlen maken dat vrienden kunnen volgen? Of ga je je stok gebruiken om een thuis te maken voor dieren in het wild? Misschien wil je hem versieren en gebruiken als een toverstok?

Kies je stok

Nu je hebt besloten wat je wil maken, moet je beslissen welk type stok het beste is. Denk na over hoeveel je nodig hebt (je hebt veel nodig als je een pad maakt of een hol bouwt).

Als je een hol bouwt, moet je op zoek gaan naar veel grote, stevige stokken die lang genoeg zijn om een schuilplaats te maken.

Voor een parcours kunnen je stokjes veel kleiner zijn, maar kies die met een ongebruikelijke kleur of verwijder de schors om je volgers te helpen je pijlen te herkennen.

Poeh-sticks kunnen elke vorm en grootte hebben, zolang ze maar drijven.

Maak een toverstok

Kan je je eigen toverstok maken? Welke maat en vorm van stok wil je? Je kan hem versieren met bladeren en bloemen. Of als je aan zee bent, misschien met schelpen? Als je wat verf of lint hebt, kun je je toverstok transformeren in een kleurrijke creatie. Misschien kan je nr. 18 van onze ‘50 toppers’ tegelijkertijd ook doen (maak wilde kunst)

Maak een pad met stokken

Dit is een geweldige manier om je te laten volgen door vrienden en familie. Je kan veel stokken verzamelen, zodat je ze in de vorm van pijlen op de grond kunt leggen. Kunnen je pijlen je volgers naar iets geweldigs leiden? Misschien kan je ze naar een geheime plek leiden? Of misschien heb je een prachtig uitzicht ontdekt? Je kan zelfs van je parcours een schattenjacht maken door aan het eind iets te verbergen.

Plaats je pijlen op paden of gras. Dit maakt ze veel gemakkelijker te zien voor je volgers, in plaats van ze achter te laten op de bodem van een bos dat al bedekt is met twijgen en stokken.

Gebruik je stok om een huis voor dieren in het wild te bouwen

Veel kleine wezens houden ervan om een droge, veilige plek te hebben waar ze zich kunnen verstoppen. Kan je een insectenhotel maken met je stokken? Kies veel twijgen, voeg wat gras en ander dood materiaal toe van op de grond, zoals bladeren. Probeer je hotel te bouwen op een weggestopt plekje waar het veilig is en niet wordt vertrapt.

Zo heb je meteen ook dieren in het wild geholpen en nr. 36 van je ’50 toppers’ hebt volbracht: ‘maak een thuis voor dieren in het wild’.

Dit waren enkele van onze suggesties om plezier te maken met stokken, maar kan er wellicht zelf nog veel meer bedenken.

www.nationaltrust.org.uk