Pootje baden is misschien een van de gemakkelijkste uitdagingen op de ’50 toppers ‘, maar het is ook een van de meest toffe. Het is zo verfrissend om af te koelen op een warme zomerdag door je handen en voeten in verfrissend, koel water te dompelen.

Kies je plek

Het is een goed idee om een plek te zoeken die eruitziet alsof het niet zo moeilijk is om erin te lopen. Als de zee of beek waar je peddelt stenen of gladde delen heeft, draag je misschien best waterschoenen. Hoewel, op blote voeten is een veel leukere ervaring (en het heeft als extra voordeel dat het je helpt om nr. 24 van onze ‘50 toppers’ te voltooien – op blote voeten lopen).

Hoe voelt het?

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden, neem je een paar minuten om te genieten van het gevoel van het water dat over je voeten en benen stroomt. Wat kan je voelen? Misschien glijden er fijne zandkorrels tussen je tenen en maak die je voeten voorzichtig schoon. Beweeg je tenen in en uit het zand, hoe voelt het? Is het een aangenaam gevoel?

Of misschien heb je een plek gekozen met veel kleine steentjes op de bodem. Kan jij je voeten in de kiezelstenen graven? Zijn ze glad of ruw van textuur? Zijn ze glad of bedekt met korstmos?

Vergeet ook niet te voelen met je handen. Je vingertoppen zijn gevoeliger dan andere delen van je lichaam. Ze zijn gemaakt om goed te kunnen voelen. Zwaai je handen door het water en zie hoe het voelt. Wrijf je vingertoppen samen onder water en op het zand en stenen onder je voeten – vind je dit een leuk gevoel?

Wat kan je zien?

Zijn er vissen in de buurt? Kan je zo stil blijven als een steen en kijken of ze komen piepen om je voeten of handen te onderzoeken? Zijn er nog andere dieren in de buurt? Misschien zie je een krab? Op sommige plaatsen zie je zelfs vogels duiken voor hun lunch.

Gouden tips

Als je in zee bent, let dan op getijden, zelfs als je een ervaren peddelaar bent.

Het helpt ook als je weet hoe diep het water is – ga niet te diep.

Pas op voor rotsen of dieren zoals krabben die in het zand kunnen liggen als je in het water speelt. En kijk ook uit voor glad zeewier.

Zodra je pootjebaden hebt aangevinkt, zijn er nog veel meer van de 50 toppers die je op het strand kan doen. Proberen maar!

www.nationaltrust.org.uk