De paddenstoelen die je in de supermarkt vindt, zijn een soort schimmels, maar er zijn er nog allerlei andere. Sommigen hebben gekke namen zoals Biefstukzwam, Boomwrat en Elfenbankje- en er zijn er in veel verschillende vormen en maten – enorm, piepklein, gecamoufleerd en felgekleurd.

Welke rare en prachtige paddenstoelen vind jij tijdens je funky schimmelavonturen? Het is een van onze ’50 toppers ‘.

Waar kun je schimmels vinden?

Zwammen (of paddenstoelen) zijn bijna overal te vinden, maar ze groeien het liefst op vochtige, donkere en duistere plaatsen. Zoek ze op oude of omgevallen bomen in het bos, in schaduwrijke grond, of zelfs op vochtige plekken in je tuin.

Je kunt schimmels helpen groeien door boomstammen en takken op een schaduwrijke plek buiten te laten rotten. Kevers en andere kleine dieren zullen er dol op zijn – ze smullen de hele dag graag champignons en oude boomstammen zijn voor hen een gezellig huis.

Leuk weetje: schimmels zijn geen planten, dieren of bacteriën. Ze hebben hun eigen familie. Schimmels, gist en champignons maken allemaal deel uit van de schimmelclub.

Raar of geweldig?

Wanneer je op een schimmeljacht gaat, zul je hopelijk een aantal echt coole zwammen tegenkomen met spectaculaire kleuren en ongewone vormen. Vind je de Slijmige Spijkerzwam, de Muizenstaartzwam (je kunt raden hoe die eruit ziet), of de Dooiergele Mestzwam? Er zijn, zoals je merkt, veel vreemde en interessante soorten!

Sommige soorten schimmels zijn volkomen veilig om te eten en lekker als ze worden gekookt, terwijl andere extreem giftig kunnen zijn voor mens en dier. Je krijgt geen naam als Death Cap (de groene knolamaniet), Destroying Angel (kleverige knolamaniet) en Funeral Bell (bundelmosklokje) omdat je de vriendelijkste paddestoel van het bos bent.

Spreek af met een volwassene voordat je op avontuur gaat. En raak alsjeblieft geen schimmels aan die je in het wild vindt, tenzij je samen op pad bent met een expert die je zegt dat het ok is.

www.nationaltrust.org.uk

Andrew Ridley on Unsplash