Kijken naar het begin van een nieuwe dag heeft iets magisch. Kruip vroeg uit de veren om de zon boven de horizon te zien gluren en de lucht met rijke kleuren te zien kleuren. Het is een van onze ’50 toppers ‘.

Zet je wekker

Om de zon te zien opkomen, moet je vroeg in de ochtend wakker worden. Controleer hoe laat de zon naar verwachting opkomt waar je woont. Zet je wekker.

Als je een kleurrijke lucht wilt zien, vol met oranje, rood en roze, dan heb je de juiste omstandigheden nodig. Bekijk de weersvoorspelling – je bent op zoek naar een bergrug met hoge druk en lichte wind zodat de vervuiling laag is.

Probeer ten slotte een plek met uitzicht te vinden om de zonsopgang te bekijken, zoals vanaf een heuvel of op een strand. Je moet naar het oosten kijken, dat is de richting waarin de zon opkomt.

Wat kun je zien en horen?

Wanneer de zon boven het land gluurt, merk je dat de lucht van kleur verandert. Kijk omhoog en beschrijf alle kleuren die je kan zien.

Vogels zijn vaak erg luidruchtig op dit moment van de dag, vooral in de lente. Dit wordt het ochtendkoor genoemd. In de zomer kan het ochtendkoor al om 4 uur beginnen. Welke geluiden hoor je?

Inspiratie

Veel beroemde dichters, schrijvers en kunstenaars worden geïnspireerd door zonsopkomst. Zou je in hun voetsporen kunnen treden? Maak een foto of schrijf een gedicht geïnspireerd door de zonsopgang.

Je kan zelfs op een ander tijdstip in het jaar teruggaan naar dezelfde plek om te zien of de zonsopgang er hetzelfde uitziet. Wat is het verschil tussen een herfstzonsopgang zich tot een lentezonsopgang?

Wist je dat…?

Zonsopgangen gebeuren op verschillende momenten over de hele wereld. Mensen in Australië zien de zon vele uren voor ons opkomen, terwijl mensen in Amerika de zon vele uren na ons zien. Omdat de aarde draait terwijl deze zich rond de zon voortbeweegt, is er altijd één kant die naar de zon is gericht en één die er vanaf is gericht. Dat betekent dat er altijd ergens ter wereld een zonsopgang plaatsvindt.

www.nationaltrust.org.uk

Pablo Heimplatz on Unsplash