Ga op een tijdreisexpeditie en ontdek aanwijzingen over het geheime leven van dieren en planten uit het verleden. Wie weet, ontdek je een dinosaurus.

Een fossielen- en bottenjacht is gigantisch leuk voor het hele gezin – hier is nr. 26 van onze 50 toppers.

Op jacht

Versteende dieren en planten kunnen zo klein zijn als een zaadje, of zo gigantisch als een tyrannosaurusbeen. Ze zijn overal te vinden – zelfs in je tuin – maar ze zijn het gemakkelijkst te zien in de buurt van de kust op stranden, onder rotsen of langs rivieren.

Als je eenmaal een goede plek hebt gevonden voor je fossielen- en bottenjacht, houd je ogen open voor tekeningen in de rotsen, van planten en dieren die ooit op aarde leefden. Het is niet nodig om stenen open te breken of een speciale hamer te gebruiken – de beste fossielen worden vaak los op de grond ontdekt.

Onderzoek je vondst

Dus je hebt een fossiel gevonden – nu is het tijd om het van dichtbij te bekijken. Voel het gewicht en de vorm van het fossiel met je handen. Wat denk je dat het was? Ontbreken er onderdelen? Welke lijnen en details heeft het? Je kunt het fossiel wrijven met papier en een krijtje, een tekening maken of een foto maken voor een herinneringenboek.

Waar komt het vandaan?

Fossielen en botten worden vaak over de zee meegevoerd, dus je ontdekking kan vele kilometers hebben afgelegd. Gebruik je verbeelding om na te denken over het soort land waar het ooit woonde. Waar denk je dat het vandaan kwam? Hoe oud denk je dat het is? En welke andere dieren en planten leefden er ook? Vraag je vrienden ook om hun ideeën – het kan een geweldig verhaal opleveren.

Verrassingsschatten

Als je op zoek bent naar fossielen en botten, schrik dan niet als je andere schatten uit het verleden tegenkomt. Experts zoeken naar natuurlijke en door de mens gemaakte aanwijzingen in de grond om de puzzel van onze geschiedenis samen te stellen. Wat kunnen je ontdekkingen je vertellen over de mensen, dieren en landschappen die vóór jou leefden?

Een verzameling opbouwen

Het is geweldig om je eigen fossielenverzameling samen te stellen en het is vaak prima om kleine fossielen en botten mee naar huis te nemen. Controleer wel altijd de lokale regels om te zien of je mag houden wat je vindt. Laat het dichtstbijzijnde bezoekerscentrum of museum weten dat je iets speciaals ontdekte.

Zorg ervoor dat je afspreekt met een volwassene voordat je aan je tijdreisavontuur begint en blijf uit de buurt van onstabiele rotsen of kliffen.

www.nationaltrust.org.uk

Markus Spiske on Unsplash