Er zijn veel verschillende dingen waar je op kan letten als je een dier of vogel op het spoor bent. Kijk uit voor voetafdrukken, veren, pels en poep en misschien vind je iets, sneller dan je had gedacht.

Ben je klaar?

Je hebt scherpe ogen nodig voor deze uitdaging, omdat het ontdekken van aanwijzingen voor wilde dieren lastig kan zijn. Maar je moet niet alleen je ogen gebruiken, je kan ook luisteren om te zien of je de dieren, vogels of insecten waarnaar je op zoek bent kan horen.

Trek stapschoenen of laarzen aan, zodat je het parcours van de sporen overal kan volgen.

Waar ben je naar op zoek?

voetafdrukken

Vergeet niet dat dieren geen schoenen dragen, dus hun voetafdrukken zien er allemaal heel anders uit. Van de hoef van een paard tot de poot van een konijn, leer wat je zoekt en hoe de afdrukken eruit zien. Een sporenkaart voor dierensporen kan je helpen de sporen te herkennen, voor het geval je stappen ziet die je niet herkent – volg je een yeti?

Als er voetafdrukken zijn, kan je dan uitzoeken welke kant ze op gaan?

Poep of ziek

Als het niet recent heeft geregend en er geen modderige grond is om voetafdrukken te volgen, kan je ook andere aanwijzingen volgen, zoals uitwerpselen (poep) of braakballen die uilen overgeven nadat ze hebben gegeten.

Bont en veren

Je kan ook andere aanwijzingen tegenkomen. Denk maar aan bont of wol die aan hekkens zijn blijven hangen, of veren op de grond. Kijk in het voorjaar uit naar gebroken eierschalen op de grond die je kunnen verraden dat er een vogelnest in een boom boven je zit.

Gaten

Gaten zijn een ander goed vertrekpunt – het kunnen huizen zijn voor konijnen of dassen. Molshopen (kleine stapels aarde op grasvelden) laten je meestal zien waar een mol aan het tunnelen is.

Kleine beestjes

Je hoeft geen grote dieren zoals schapen of koeien op te sporen, het is net zo leuk om kleinere dieren te vinden. Net zoals je molshopen ziet, kunnen kleine stukjes grond in de tuin je laten zien dat wormen in de grond leven en er hun wormachtige dingen onder de grond doen. Of je kan in het gras in de tuin zoeken naar mieren om hun dagelijkse bezigheden te bestuderen.

www.nationaltrust.org.uk