Zoek op een warme zomerdag een stukje gras, leun achterover en kijk naar de wolken die voorbij drijven. Met een beetje fantasie kan je hele werelden creëren met de vormen die je in de wolken ziet.

Kies je plek

Je kan vanuit je tuin, park of een heuvel naar de wolken kijken, maar het is het beste om een plek te kiezen waar je comfortabel kan liggen. Kies een warme zomerdag wanneer er veel wolken aan de hemel zijn. Ga achterover op het gras liggen en kijk omhoog. Wat kan je zien?

Sommige wolken zijn wit en donzig, zoals watten, en anderen zijn grijs en dun. Gebruik je fantasie om vormen en afbeeldingen in de wolken te zien terwijl ze voorbij drijven. Lijken ze op iets, denk maar aan dieren, bomen of stripfiguren.

Een verhaal verzinnen

Verzin een verhaal met behulp van de ‘personages’ die je in de wolken ziet. Probeer je verhaal op te schrijven of in een schetsblok te tekenen. Leg de verschillende kleuren vast met verschillende tinten blauw, grijs en groen.

Stel je voor dat je een vogel bent en door de wolken vliegt – hoe denk je dat het zou voelen?

Voorspel het weer

Wolken kijken is niet alleen leuk, het geeft je ook aanwijzingen over welk weer eraan komt. Kijk of je het weer kunt raden door naar de wolken te kijken – zien ze er grijs en stormachtig uit of wit en donzig?

Op een warme, zonnige dag zie je mogelijk witte, katoenachtige wolken. Dit is vaak een aanwijzing van goed weer, maar ze kunnen uitgroeien tot torenhoge onweersbuien op een vochtige dag.

Platte, grijze wolken betekenen vaak dat het gaat motregenen. Mist is gewoon een grijze wolk die heel laag bij de grond hangt. Dus als je door mist loopt, loop je eigenlijk door een wolk.

Waarom bestaan wolken?

Wolken bestaan uit veel kleine waterdruppeltjes of ijsdeeltjes die op verschillende hoogtes in de lucht zweven. Ze vormen zich wanneer opstijgende warme lucht afkoelt. En deze warme lucht helpt ze te blijven drijven.

Sommige zien er wit uit omdat ze licht van de zon reflecteren. Anderen zien er grijs uit omdat ze vol water zijn. Ze zweven allemaal op verschillende hoogtes en terwijl ze langzaam lijken te bewegen, reizen sommige met een snelheid van 100 km per uur!

Onthouden…

Vergeet niet om nooit direct naar de zon te kijken: het kan je ogen beschadigen.

www.nationaltrust.org.uk