Varen in een boot kan net zo traag en dromerig zijn of zo snel en opwindend als je wil. Of het kan zelfs beide zijn.

Eerst moet je een boot voor jezelf vinden. Je boot kan van alles zijn, van een kleine rubberboot tot een gigantische zeilboot. Maak je geen zorgen als je geen eigen boot hebt, er zijn veel plaatsen waar je er een kunt huren. Op veel plaatsen zijn kano’s, kajaks en roeiboten te huur. Je kan ook meevaren op een cruise. Veel boottochten geven je zelfs de kans om zeehonden of watervogels, zoals papegaaiduikers, te spotten.

Je kan ook zelf een vlot bouwen. En als je niet nat wil worden, kan je in plaats daarvan een mini-vlot maken.

Gebruik je vijf zintuigen

Als je eenmaal een boot hebt gevonden om te kunnen drijven, is het tijd om van je zintuigen te genieten.

Wat voel je als je je hand in het water steekt? Loopt het water voorbij of kabbelt het langzaam tegen je hand aan? Voelt het water koud aan, misschien zelfs ijzig als het winter is, of is het warm? Als je in zee bent, is het water zout. Voelt het anders dan zoet water?

Wat kan je zien op je reis? Kijk voorzichtig over de zijkant van de boot, zitten er vissen in het water? Zie je vogels duiken? Of misschien zijn er vogels die boven jou cirkelen of op de banken zitten. Kan je een van de vogels identificeren? (Als je een zakvogelboek meeneemt, kan je hem wellicht herkennen.) Misschien zijn er ook planten die je nog niet eerder hebt gezien. Zijn er leliebladen?

Is het stil waar je drijft? Als dat zo is, luister dan naar de riemen in het water terwijl de boot vooruit gaat. Luister naar het water zelf terwijl het ronddraait en rond de boot wervelt. Zijn er vogels aan het zingen? Misschien wil je je ogen sluiten terwijl je luistert. Kan je beschrijven wat je kan horen?

Haal diep adem. Wat kan je proeven en ruiken in de lucht? Is het anders dan als je op het land bent? Vooral op zee zal de lucht waarschijnlijk anders smaken en een zoute smaak hebben. Houd je van de smaak en geur?

Sluit je ogen. Ontspan en voel de zwevende, dobberende beweging van de boot in het water. Vind je het leuk? Herinnert het je aan iets anders? Voel je de richting waarin je op weg bent terwijl je ogen dicht zijn? Worden je andere zintuigen (zoals horen of voelen) actiever terwijl je ogen gesloten zijn?

Deel je ideeën met je vrienden en familie – drijven in een boot is een bijzonder moment om te onthouden.

www.nationaltrust.org.uk