Lieveheersbeestjes, spinnen, rupsen, bosluizen – er zijn allerlei griezelige kriebels verstopt op plaatsen waar we komen. Vriend worden met een insect is nr. 31 op onze lijst met 50 toppers.

Je kan allerlei soorten kriebeldiertjes vinden die op de loer liggen in je tuin, in de buurt van huizen, of zomaar ergens buiten. Je moet echter wel voorbereid zijn: zoeken naar insecten is leuk, maar je moet misschien snel zijn en sommige diertjes zoals duizendpoten en duizendpoten bewegen snel (dat zullen al die voeten zijn!), Dus je moet speuren als een echte natuurdetective als je ze wil zien.

Waar moet je kijken?

Geweldige plekken om te zoeken zijn onder stenen en hout, de takken, schors en bladeren van bomen en in lang gras. Daar vind je vaak insecten die zich schuil houden.

Wees zachtaardig

Zodra je kriebeldiertjes hebt gevonden, onthoud dan dat je een gigant bent vergeleken met hen. Wees voorzichtig met alles dat je kiest om op te pakken, want de kleine diertjes zullen waarschijnlijk bang voor je zijn. Best kies je een dier dat relatief klein is en dat je niet zal bijten of prikken – dus geen wespen, bijen of slangen.

Laat hen vrij

Alle diertjes stellen het op prijs terug te keren naar hun huis nadat je ze hebt bekeken – net zoals jij aan het einde van je insectenavontuur naar huis wil gaan.

Leer meer

Als je echt geïnteresseerd raakt in het leren over insecten en waar ze leven, kun je allerlei hulpmiddeltjes voor het zoeken naar insecten kopen, zoals vergrootglazen, kleine kijkpotten met deksels en lakens om insecten te zien die je uit bomen schudt. Maar die hoef je je heus niet aan te schaffen voor dit avontuur. Je hebt echt niets nodig voor deze uitdaging, tenzij je ogen en een portie motivatie.

Er zijn meer dan 20.000 soorten insecten in onze streken, dus wie weet wat je zoal ontdekt?

www.nationaltrust.org.uk