Krabben kunnen er behoorlijk gek uitzien als ze zijwaarts langs het strand of de kust rennen.

Een krab vangen klinkt vrij eenvoudig, toch? Maar je kent toch best enkele kneepjes om deze uitdaging wilt aangaan.

Gebruik geen haak om je krab te vangen

Gebruik geen haak, gebruik in plaats daarvan een net. Leg eventueel wat aas (dat is voedsel) in het net om je hebzuchtige krab snel te vangen. Krabben zijn dol op een stinkend gerecht van rauwe viskoppen, lever of spek – nog beter als het een beetje verrot is. Bweik!

Verplaats rotsen en zeewier

Til rotsen voorzichtig op en probeer geen zeewier te verplaatsen dat aan rotsen is bevestigd. Als je stenen omrolt, leg ze dan voorzichtig terug nadat je je krab hebt gevonden.

Kijk of je kan achterhalen wat voor soort krab het is

Kijk zorgvuldig naar je krab. Welke kleur heeft hij? Hoe groot zijn zijn klauwen? Hoe voelt zijn schelp aan? Er bestaan goede identificatiebladen die je kan downloaden en meenemen wanneer je naar de kust gaat. Ze zijn bovendien niet alleen voor krabben, maar ook voor allerlei andere dingen die je op het strand kan vinden.

Leg de krab daarna terug

Krabben hebben ook huizen en plaatsen om naartoe te gaan (waarschijnlijk), dus nadat je elkaar een beetje hebt leren kennen en je hebt uitgevlooid wat voor soort krab je hebt gevangen, is het het beste om hem meteen terug te zetten waar je hem hebt gevonden.

Spot zeeschelpen

Als je wat lege zeeschelpen hebt gevonden, vergeet dan niet dat heremietkreeften graag hun huis maken in de weggegooide schelpen van wulken of maagdenpalm, dus je kunt er zelf wat achterlaten als housewarming … of als een echt huis!

Controleer de getijden

Het is altijd verstandig om de getijden voor het strand waar je op jaagt te controleren om ervoor te zorgen dat je niet wordt verrast door een inkomend getij.

www.nationaltrust.org.uk

Felipe Portella on Unsplash