Heb je ooit aan de rand van het glinsterende water gestaan en een steen over het oppervlak zien springen? Het kan best moeilijk zijn, maar als je stabiele armen en scherpe ogen hebt, zal je snel leren hoe het moet.

Wat heb je nodig?

  • Vrij stil water: een kalme zee, meer, vijver of kanaal.
  • Platte stenen die je gemakkelijk in je hand kunt houden – niet te klein of te groot. Op kiezelstranden vind je vaak ronde stenen.
  • Je beste werparm

Het magische moment

Een steen laten stuiteren lijkt een beetje op fluiten – je moet alles op het juiste moment op de juiste plek hebben om het te laten gebeuren. Maar als het lukt, dan is het magisch.

Misschien word je een stuiterkampioen en lukt het je meteen. Maar zo niet, laat je dan niet ontmoedigen. Met een beetje oefening zal het je wel lukken.

En als het zover is, geniet dan van het moment. Voel de gladde steen in je handpalm voordat je hem gooit. Kijk hoe de steen over het water danst en bewonder de golvende cirkels die hij achterlaat.

Aan de slag

Als je eenmaal een platte steen hebt gevonden die ongeveer de juiste maat in je hand heeft (zodat hij gemakkelijk op te pakken is, zo plat / dun als je kan vinden en niet te zwaar om te gooien), begint je keilavontuur.

Houd de steen in de hand die je gewoonlijk gebruikt om dingen met je duim en wijsvinger weg te gooien en laat de steen op je tweede vinger rusten. Van boven moet je hand eruit zien als een achterwaartse ‘C’ of een ‘U’ met de steen tussen je duim en wijsvinger.

Als hij comfortabel zit zonder te schuiven of wiebelen, trek je je hand en pols een beetje terug en gooi je de steen naar voren. Je laat hem als het ware van je wegzakken.

Laat de steen in een rechte, vlakke lijn van je af draaien (in plaats van hem omhoog te gooien zodat hij weer naar beneden ploft). Op die manier, wanneer je steen het water raakt, zou hij moeten stuiteren met een sprong.

Het helpt soms als je door de knieën gaat, zodat je waterpas staat wanneer je begint met gooien.

Als je het eenmaal onder de knie hebt, kun je tellen hoeveel sprongen je steen maakt en een wedstrijd houden met je familie en vrienden.

www.nationaltrust.org.uk