Hoe zou jouw lievelingsschuilplaats er uit zien? Een ontmoetingsplaats voor spionnen, een schuilplaats voor piraten of misschien een sprookjeskasteel voor de nacht? We hebben alle tips en trucs die je nodig hebt om de beste hut ooit te bouwen.

Een hut bouwen is een van de coolste activiteiten op de ’50 toppers’.

Wat heb je nodig?

  • takken
  • bladeren
  • modder
  • jouw handen

Vind jouw perfecte plek

Of je nu je hut in een lokaal bos of je achtertuin bouwt, je moet een goede boom vinden om te beginnen. Zoek naar een stevige boom met veel hoekjes en knopen, of een lage tak. Dit houdt je stokjes op hun plaats wanneer je begint met bouwen.

Het kan interessant zijn om zichtbare boomwortels in je hol te hebben, maar vlakke grond is gemakkelijker om op te bouwen. Je kan dan ook wat blokhouten meubels in je hol te rollen.

Ga bouwen

Tip van de kenner: als je constructie tegen een boom leunt, hoef je niet zoveel te bouwen.

Zoek naar een aantal sterke takken op de grond die een goede basis vormen voor je hol om te beginnen. Zorg ervoor dat ze vastzitten in je boom, zodat ze niet gemakkelijk bewegen. Dan kan je beginnen met het vullen van je muren door meer stokjes dicht bij elkaar tegen je boom en hoofdtakken te plaatsen. Wat kun je zien als je je takken verzamelt? Zijn er patronen op het hout of verbergen ze griezelige kriebeldieren?

Je kan de gaten tussen je takken vullen met twijgen en bladeren. Modder is ook een geweldig bouwmateriaal, dus wees niet bang om het op de muren van je hol te wrijven.

Tijd om je te verstoppen

Je hebt je hol gebouwd; nu is het tijd om te verkennen. Kruip naar binnen en kijk rond. Wat zie je op de vloer en wanneer je door de bladeren omhoog kijkt? Wat hoor je in de natuur? Sluit je ogen en kijk of je iets nieuws kan horen.

Hutten zijn geweldige ruimtes om je fantasie de vrije loop te laten. Wat zal je hol zijn – een geheime schuilplaats voor verhalen, een sprookjeskasteel of iets anders? Je kan zelfs twee rivaliserende holen bouwen met je vrienden en een schattenjacht doen in het bos. Wie brengt de meeste buit terug naar zijn hol, zonder gepakt te worden door het andere team?

Wat nog meer?

Als je een hol gaat bouwen, kan je misschien ook genieten van een aantal andere activiteiten uit onze ’50 toppers’ word vriend met een insect, want ze zijn vaak te vinden in de buurt van bomen of in het bos. Als het warm en droog is, kan je ook nr. 3 voltooien: kampeer buiten. Spreek hiervoor eerst af met een volwassene.

www.nationaltrust.org.uk

Markus Spiske on Unsplash