Neem je zaklamp en trek er op uit, naar je favoriete heuvel of grasveld. Of ga gewoon naar je achtertuin. Waar je ook gaat kamperen, het wordt gegarandeerd een leuk avontuur in de natuur.

Als het warm en zonnig is, zou je kunnen slapen onder de blote hemel. Maar als dat niet zo is, maak je dan geen zorgen – er is niets gezelliger dan in een tent liggen met het getik van regendruppels boven je hoofd.

Kamperen in de buitenlucht staat op nummer 3 van onze lijst met ’50 toppers ‘, maar het kan zijn dat je tijdens je reis nog andere activiteiten aanvinkt.

Je bent al buiten voor het slapen gaan, dus waarom kijk je niet naar de zonsondergang (nr. 49) en naar de sterren (nr. 27)? Of je kan je wekker instellen om op te staan voor zonsopgang (nr. 23) en vervolgens een welverdiend ontbijt op een kampvuur koken (nr. 47) Je kan zelfs van je kampeeravontuur een uitdaging van ’50 toppers’ maken en proberen zoveel mogelijk activiteiten te doen.

Waar ga je heen?

Je kan veronderstellen dat je ergens naartoe moet gaan om te kamperen, maar eigenlijk kan je net zo goed kamperen in je eigen achtertuin. Het leuke van kamperen in je tuin is dat je het zo vaak kunt doen als je wil en je ook vrienden kan uitnodigen. Ook als je het koud hebt of honger hebt, of als je van gedachten verandert, kun je eenvoudig terug naar je eigen bed gaan.

Als je geen tuin hebt of wil kamperen weg van huis, kan je veel kampeermogelijkheden vinden op internet of in kampeergidsen. Spreek af met een volwassene voordat je plannen maakt.

Hoe kampeer je?

Wil je in een gezellige tent kamperen, als een poolonderzoeker? Of slaap je liever onder de sterren, zoals een cowgirl of cowboy?

Het voordeel van buiten slapen is dat je alles kunt zien wat er om je heen gebeurt. Het is iets dat je alleen in de zomer kunt doen, maar het is een magische ervaring: deel uitmaken van de natuur en naar de sterren kijken. Er zijn veel verschillende sterrenbeelden te herkennen – een gids kan je laten zien wat ze allemaal zijn. Je zou een notitie of tekening kunnen maken van alle verschillende sterrenbeelden die je in een speciaal sterrendagboek vindt.

Bij kouder weer houdt een tent je beschut tegen de elementen. In de zomer kun je echter ook een DIY-tent maken met een aantal zeer lange, stevige takken, een groot doek en een aantal touwen.

Wat kun je zien?

Neem een kijkje in je tent of je slaapkamp in de schemering: wat kun je zien? Zijn er nachtdieren in de buurt? Misschien is een vos bezig met het zoeken naar zijn volgende maaltijd? Misschien heb je het geluk om een rondvliegende vleermuis te observeren of een hert te zien foerageren. Misschien zie je motten – vooral als je je fakkel laat schijnen, omdat ze zich aangetrokken voelen tot licht. Je hoort misschien het geraas van hun vleugels voordat je ze ziet.

Veel kleine dieren komen graag ’s nachts naar buiten, maar je hoeft je geen zorgen te maken – zorg ervoor dat je ontbijt goed is opgeborgen en dichtgeritst om er zeker van te zijn dat er niemand mee aan de haal gaat…

Wat hoor je?

Geniet bij het gaan inslapen van het rustige moment wanneer je ogen dicht zijn, je lichaam ontspannen is en je je kunt focussen op wat je hoort. Is er geritsel? Het kan een egel zijn. Of wordt er een uil wakker en roept hij ‘goede avond’? Als je in de buurt van water bent, hoor je misschien zelfs het gekwaak van kikkers.

Terwijl de zon opkomt, word je begroet met een heel ander stel geluiden. De vogels (waarschijnlijk spreeuwen, merels, roodborstjes en vinken) zullen hun vrolijke ochtendkoor beginnen, dat in de zomer al om 3 uur kan beginnen.

Hoe was het?

Het is tijd om naar huis te gaan, maar vergeet niet je herinneringen mee te nemen. Het is altijd goed om terug te denken aan je avonturen en momenten die je met anderen hebt gedeeld. Heb je graag buiten geslapen? Ga je het nog een keer doen? Hoe was het anders dan thuis slapen?

En vergeet niet …

Neem een zaklamp of koplamp mee om ervoor te zorgen dat je kunt zien als het donker wordt. Het is een leuk spel om silhouetten tegen de zijkant van je tent te spotten.

Neem voldoende eten en vooral drinken mee zodat je geen honger of dorst krijgt. En zorg ervoor dat het goed is ingepakt, zodat geen kleine beestjes hun weg naar je mondvoorraad kunnen vinden.

Als je onder de sterren kampeert, heb je een waterdicht laken nodig om onder je beddengoed te leggen, zodat je droog blijft.

Je lichaamstemperatuur daalt tijdens het slapen, dus houd je warm (met voldoende kleding en dekens of een slaapzak). Dit is vooral belangrijk in de winter, maar zelfs op een zwoele zomeravond kan er ’s nachts toch een fris briesje zijn.

Neem een kussen mee om je hoofd comfortabel te houden.

www.nationaltrust.org.uk