Waarom zou je tijdens het eten op de grond moeten zitten?

Op de grond zitten tijdens het eten is een oude cultuur van veel Aziatische landen zoals India, Japan, China, enz. Deze zeer eenvoudige oude praktijk van op de grond zitten tijdens het eten wordt gedaan met een unieke asana (yogahouding van ons lichaam) die veel gezondheidsvoordelen heeft.

Lees verder om te weten hoe het veranderen van de manier waarop we zitten tijdens het eten positieve effecten kan hebben op zowel ons lichaam als onze geest.

1. Dit is yoga!

De Indiase praktijk om tijdens het eten op de grond te zitten, gebeurt in kleermakerszit – een Asana genaamd Sukhasana die een beetje lijkt op Padmasana. Deze houding stelt de geest in staat om te kalmeren en oefent druk uit op de onderste wervelkolom, wat ontspanning mogelijk maakt.

Onze ademhaling vertraagt, spierspanning neemt af en ook de bloeddruk daalt. Vanuit het perspectief van de Ayurveda hebben al deze dingen een zeer positief effect op de goede vertering van het voedsel dat we eten.

2. Helpt de spijsvertering te verbeteren

De positie met gekruiste benen vergemakkelijkt de bloedstroom naar de buikstreek van ons lichaam, wat het spijsverteringsproces vergemakkelijkt. Wanneer we eten van een bord dat op de grond is geplaatst, moeten we van nature een beetje voorover buigen om het voedsel in onze mond te stoppen en teruggaan naar onze uitgangspositie om te slikken. Deze heen- en weer beweging zorgt ervoor dat de spieren van onze buik worden geactiveerd en leidt ook tot een verhoogde afscheiding van maagzuur, waardoor het voor ons lichaam veel gemakkelijker wordt om het voedsel grondig te verteren. Een optimale vertering van voedsel is de sleutel tot een gezond lichaam.

3. Beheersing van overmatige consumptie en helpt bij het afvallen

Als de maag te veel wordt gevuld, zullen de voedseldeeltjes niet bewegen. Er worden dan ook te veel spijsverteringssappen aangemaakt, wat resulteert in een te hoge zuurtegraad.

We moeten altijd wat lege ruimte in onze maag bewaren, voor een goede vertering van het voedsel. Door te gaan zitten, wordt de maagruimte met bijna de helft verkleind, dat wil zeggen dat het bovenste deel van de maag op natuurlijke wijze wordt samengedrukt.

Je eet dus idealiter slechts de helft van wat je zou hebben gegeten als je een tafelstoel had gebruikt. Je weet wanneer je vol zit en dat is erg belangrijk voor gewichtsbeheersing.

4. Maakt je flexibeler

Wanneer je in deze positie hurkt of zit, strekken de spieren in je onderrug, bekken, rond je buik en die van de boven- en onderbuik zich uit, waardoor pijn en ongemak worden verminderd. Dit helpt op zijn beurt het spijsverteringssysteem te ontspannen en in een normale positie te blijven. Het regelmatig strekken van deze essentiële spieren helpt ook om flexibel en gezond te blijven/worden.

5. Helpt je bewust eten

Voedsel eten terwijl je je concentreert op elk aspect van het voedsel, de geur, smaak, textuur en hoeveel je eet, is erg belangrijk voor de hele eetervaring. Dat is wat op de grond zitten en eten je geeft. Omdat je geest kalm is en je lichaam klaar is om de voeding op te nemen door het spijsverteringssap / zuur af te scheiden, helpt het je niet alleen om je te concentreren op je eten, maar ook om betere keuzes te maken tijdens het eten.

6. Verbetert de lichaamshouding

In kleermakerszit zitten is een asana.. Wanneer we op de grond zitten, wordt onze houding automatisch gecorrigeerd, waardoor onze rug recht wordt, onze ruggengraat wordt verlengd en onze schouders naar achteren worden geduwd, waarbij we alle gewone pijntjes en kwalen die gepaard gaan met een slechte houding verslaan. Houding is erg belangrijk als het gaat om gezond blijven. Een goede houding helpt niet alleen blessures te voorkomen, maar vermindert ook de kans op overmatige belasting van bepaalde spieren en gewrichten, wat kan leiden tot vermoeidheid en snellere slijtage dan normaal.

7. Houdt knie- en heupgewrichten gezond

Positie met gekruiste benen of Sukhasana is een houding die gezondheidsvoordelen heeft voor je hele lichaam. Door de knieën, enkels en heupgewricht constant te buigen, blijven ze flexibel en ziektevrij. Met flexibiliteit komt een betere smering tussen de gewrichten, waardoor het veel gemakkelijker wordt om op de vloer te zitten. Het helpt je gewrichten soepel en flexibel te houden en maakt ze minder vatbaar voor verwondingen en degeneratieve ziekten zoals artritis en osteoporose.

8. Maakt het hart sterker en verbetert de bloedsomloop

Als we op de grond zitten, krijgt ons hart de voordelen van een gemakkelijke bloedcirculatie, omdat het bloed gemakkelijk door het hart wordt gepompt naar alle organen die nodig zijn voor de spijsvertering. Wanneer we aan de eettafel op een stoel zitten, stroomt er meer bloed naar de benen, omdat ze zich op een veel lager niveau bevinden dan het hart. Hierdoor moet het hart harder werken om de bloedstroom op peil te houden. Op de grond zitten leidt dus tot een gezond hart door de overdruk tijdens het eten te verminderen.

9. Het is aardend

Op de grond zitten kan je een geheel nieuw, nederig en dankbaar perspectief geven op anderen, de wereld en jezelf. Er is een reden waarom monniken op de vloer mediteren en niet in stoelen. Het is gewoon gemakkelijker om geaard te zijn en verbonden te zijn met de spirituele kant van het leven.

Tijdens het eten op de grond zitten, helpt je met de aarde geworteld te blijven.

Bovendien kun je mode en gezondheid altijd samen combineren door mooie lage meubels te laten decoreren naar keuze, waar je kunt dineren met je vrienden en familie helemaal in de mode 😉

vertaling van het artikel Why should you sit on the floor while eating? Its Science!

Van Madhavi Kale Bodke

http://www.wholesomeayurveda.com/2017/02/11/ancient-traditional-asian-indian-yoga-science-sit-floor-eating/

Mariah Hewines on Unsplash