In het Verenigd Koninkrijk werd een grootschalige enquête gedaan door de vereniging national trust.

Aan mensen werd gevraagd welke activiteiten buiten kinderen voor hun 12de verjaardag zeker eens moeten hebben gedaan.

Er werd een lijst van 50 toppers samengesteld, die op hun site werd gepubliceerd.

Omdat wij de lijst zo tof vinden en zoveel mogelijk kinderen en volwassenen willen aanmoedigen om naar buiten te gaan, vertaalden wij de lijst.

We wensen er jullie ontzettend veel plezier mee!

Voor de originele lijst in het engels klik hier

Er is een reden waarom het gezang van vogels, neerslag en beukende golven enkele van onze favoriete geluiden zijn. De natuur maakt ons blij. We weten dat de natuur goed is voor ons welzijn en er is veel bewijs om dit te ondersteunen.

En dat is niet alleen voor volwassenen; ook kinderen profiteren van het ontdekken in de natuur. Het gevoel van de gladde schaal van een slak, de geur van natte algen en het geluid van takken die in een rivier spatten – het zijn ervaringen als deze die kinderen helpen groeien en verbinding maken met hun natuurlijke wereld . Daarom hebben we onze ’50 toppers’ gemaakt.

Kinderen hebben de natuur nodig en de natuur heeft kinderen nodig.

We hebben onze lijst met ’50 toppers’ samengesteld om gezinnen aan te moedigen om samen in de vrije natuur te spelen en een duurzame verbinding met de natuur te maken. We willen dat kinderen hun zintuigen in de natuur verkennen, voor planten en wezens zorgen en reflecteren over hun gevoelens in verschillende landschappen.

Het gaat niet alleen om naar buiten gaan of de namen van verschillende vogels te leren – we willen dat kinderen de bochten, hoeken en knopen van de natuur in alle seizoenen verkennen en herinneringen opbouwen om op te bouwen. Onderzoek wijst uit dat deze ervaringen met het verbinden met de natuur de fysieke, sociale en mentale ontwikkeling van kinderen stimuleren. En het is ook erg leuk.

Maar niet alleen kinderen en volwassenen profiteren van de natuur.

Wanneer we ons verbinden met de natuur, zijn we geneigd er zorg voor te dragen. Dit betekent dat kinderen die de natuur verkennen en waarderen, haar zullen verdedigen en stappen zullen ondernemen om haar te beschermen naarmate ze ouder worden.

‘Niemand zal beschermen waar hij niet om geeft,

en niemand zal geven om wat hij nooit heeft meegemaakt.’

Sir David Attenborough

Waarom voor 11¾?

We hebben geleerd dat de connectie met de natuur vaak eindigt wanneer kinderen de adolescentie naderen. Een YouGov-onderzoek uit 2019 van kinderen van 5 tot 12 jaar toonde aan dat kinderen vanaf hun tiende beginnen af ​​te wijken van de betekenis van de natuur in hun taal. (‘Cloud’, ‘tweet’ en ‘web’ hebben weinig verband met de natuur voor Engelssprekende kinderen n.v.d.v.)

Onderzoek leert ons ook dat als je kinderen vóór 12 jaar bij iets kunt betrekken, ze het eerder zullen opnemen en het hun hele leven als gewoonte zullen installeren.

We hopen dat door kinderen te betrekken bij de natuur tijdens deze periode van fascinatie en verwondering, ze de natuur als volwassene zullen blijven ontdekken en verkennen. Het zijn dus ’50 toppers die je moet gedaan hebben voordat je elf en driekwart bent ‘, maar natuurlijk kan je er met het hele gezin van genieten – omdat je nooit te oud bent om te genieten van het springen in golven.

Een uitnodiging om te spelen

Het is leuk om uitgenodigd te worden, nietwaar? We hebben onze ’50 toppers’ ontworpen, zodat iedereen zich uitgenodigd voelt om te spelen en de natuur te verkennen. Veel van de activiteiten op de lijst kunnen seizoensgebonden worden gedaan in je eigen tuin of lokale park.

Of je nu een boom leert kennen, een rotsachtig zwembad verkent of buiten kampeert, we hopen dat onze ’50-toppers’ je dichter bij de natuur en bij elkaar brengen.

www.nationaltrust.org.uk

Els De Man