Kun je je de verhalen voorstellen die bomen zouden vertellen moesten ze kunnen praten? Misschien heeft je boom gevechtsscènes doorstaan of nieuwe vrienden geholpen een hol te bouwen? Heeft hij de kreten van babyvogels gehoord in het voorjaar, of voelde hij de wintersneeuw muren bouwen op zijn uitgestrekte takken?

Leer een boom doorheen de seizoenen kennen en zoek naar aanwijzingen in zijn wortels, schors en takken om zijn verhaal te ontdekken.

Ermee beginnen

Elke boom heeft iets speciaals. Je zou in je tuin, je plaatselijke park of een bos kunnen zoeken naar een boom die je graag wil leren kennen. Ga alleen zoeken of nodig familie of vrienden uit om mee te doen.

Voordat je op pad gaat, is het altijd het beste om een volwassene onder de arm te nemen en extra voorzichtig te zijn in de buurt van bomen die beschadigd of erg oud zijn. Er is veel te ontdekken in een boom, dus zet je detectivehoed op en pak je vergrootglas als je dat hebt.

Word een boomdetective

Sommige bomen hebben holten die zo groot zijn dat je erin kunt klimmen, terwijl andere kleine barsten hebben waar minibeestjes zich verbergen. Je moet elk hoekje van je boom onderzoeken om hem echt te leren kennen.

Kijk naar beneden om naar de wortels van je boom te kijken, of klauter helemaal naar boven in zijn takken. Meet hoe breed zijn romp is met je armen. En gebruik je handen om de textuur van zijn schors te voelen: is ze hobbelig, ruw of glad? Je kan wrijven met papier en een krijtje om de lijnen en patronen te onthullen.

Ontdek

Dansen de bladeren van je boom in de wind? Groeien er bloemen of zaden? Luister naar vogels of eekhoorns die zich verstoppen of in de boom hun huis maken. Je kan je boom doorzoeken op littekens en je kan je proberen voorstellen wie ze kan hebben veroorzaakt: een storm, een dier of iets anders?

Steek je neus er in

Heb je ooit een boom geroken? Soms ruiken we aan tandpasta of broccoli, of het vuil dat onder onze nagels blijft steken. Net als wij hebben bomen hun eigen geur, en dit kan veranderen met het weer. Dus vergeet ook niet je reukzin te gebruiken. Houd je gezicht heel dichtbij en snuif eens goed. Ruikt de stam anders dan de takken? Hoe zit het met de bladeren, bloemen of zaden? Kan je beschrijven wat je hebt gevonden?

Gekleed voor het seizoen

Een boom verandert van stijl bij elk seizoen. Helder en bloeiend in de lente, groene lagen in de zomer, spatten van goud en rood in de herfst en uitgedroogd bruin in de winter. Zelfs de bomen die het hele jaar door hun bladeren behouden, zien er anders uit als de seizoenen veranderen: de zaden en vruchten die hij draagt, de dieren die zijn takken bezoeken.

Kies een boom die je op verschillende momenten van het jaar kunt verkennen en praat over de veranderingen die je ontdekt. Misschien kun je er een spelletje spelen en observeren? Neem je schetsblok, agenda of camera mee om de veranderingen bij te houden, zodat je kan terugkijken hoe je boom het hele jaar door is veranderd.

Klim voorzichtig

We willen dat iedereen net zoveel van bomen geniet als wij. Voordat je omhoog en in je boom klautert, is het een goed idee om te controleren of er tekenen van schade zijn en of de boom speciaal is voor zijn leeftijd of type. Licht een volwassene in voordat je op avontuur gaat en blijf uit de buurt van bomen bij stormachtig weer.

www.nationaltrust.org.uk