Het verkennen van grotten is een opwindende activiteit die je op elk moment van het jaar kunt beleven. Het betreden van een grot is alsof je een heel andere wereld bezoekt. Er hangt een duidelijke geur in de lucht, je ziet misschien wezens die je zelden buiten ziet en alles klinkt anders. Neem een zaklamp (of fakkel), een jas (en een volwassene!) en zoek een grot om te onderzoeken.

Gebruik je zintuigen

Wat kan je zien? Je kan misschien de grot binnengaan zonder een lamp. In dat geval loop je langzaam naar binnen zodat je ogen aan het donker kunnen wennen. Kijk om je heen. Wat kan je zien? Zijn er interessante vormen of formaties in de rotsen? Kijk ook naar het plafond.

Schakel nu je zaklamp aan. Wat wordt onthuld door het licht? Zijn er levendige kleuren in de rotsformaties? Bewoog er iets of probeerde het zich te verbergen toen het licht aanging?

Wat kan je voelen? Probeer de muren van de grot aan te raken. Welke texturen kun je voelen? Zijn ze glad of ruw? Voelen ze koud? Bestaat de grond uit dezelfde rots als de muren?

Wat ruik je? Adem diep in door je neus. Hoe ruikt de grot? Hoe is het anders dan de wereld buiten? Kun je het aan iemand beschrijven als je erom wordt gevraagd?

Wat hoor je? Grotten vergroten vaak het geluid. Probeer je ogen te sluiten en kijk hoeveel geluiden je kunt horen. Van waar komen ze en wie of wat maakt ze?

Is er iets dat je wilt fotograferen om jezelf te herinneren wat je zag? Of je kan een video maken om de sensaties in de grot vast te leggen.

Leeft er iets in de grot?

Sommige grotten zijn kaal en leeg. Anderen zijn een thuis voor planten en dieren en insecten.

Zit er een gat in het plafond? Als dat zo is, kijk dan omhoog – het licht kan erdoorheen filteren en je kan een aantal varens of mos zien waar het licht de rots verwarmt.

Sommige dieren wonen in een grot: vleermuizen, grottenspinnen, insecten, motten, schimmels, vissen en overwinterende dieren – hoewel je in België geen beren zult vinden in grotten! Kijk of je een van deze wezens kunt spotten, maar wees voorzichtig dat je ze niet bang maakt.

Hoe denk je dat deze grot is gemaakt?

De meeste grotten worden gemaakt door water dat over zacht gesteente stroomt. Maar niet allemaal worden ze op deze manier gevormd. Misschien kun je ontdekken – met behulp van een boek of internet – hoe je grot ontstond. Zie je de jaren gesneden in het oppervlak?

Veel grotten werden in vroegere eeuwen door mensen gebruikt als schuilplaatsen. Soms om in te wonen en soms voor het opbergen van benodigdheden zoals voedsel en wapens. Hoe zou het zijn om te leven in de grot? Kan je het je voorstellen?

Wat neem je mee?

  • Neem altijd een volwassene mee als je in een grot gaat. Je weet niet hoe groot ze kan zijn.
  • Je hebt best een jas bij de hand – grotten zijn altijd veel koeler dan de buitentemperatuur. En trek ook stevige schoenen aan. Grottenbodems kunnen erg ongelijk en rotsachtig zijn.
  • Neem een zaklamp mee. Grotten zijn meestal donker en een lamp helpt je om je weg te vinden, maar ook om naar interessante formaties of kleuren op de vloer, muren en het plafond van de grot te kijken.
  • Als je een zeegrot verkent, moet je goed opletten. Bekijk vooraf wanneer eb is en zorg ervoor dat je de grot uit bent ruim voordat het tij begint te keren.

www.nationaltrust.org.uk