Het is misschien het einde van de dag, maar er is nog steeds veel te zien in de natuur. Voordat je naar bed gaat, zoek je een comfortabele plek om de lucht oranje en rood te zien worden terwijl de zon achter de horizon verdwijnt.

Neem plaats voor de natuurshow

Kijken naar de zonsondergang is een van onze ’50 toppers ‘. Om het te zien moet je ergens een uitzicht op het westen vinden – dat is de richting waarin de zon elke dag ondergaat. Een goede plek kan een tuin, een park, een strand of zelfs een slaapkamerraam zijn.

Controleer hoe laat de zon ondergaat waar je woont. Probeer voor deze tijd op je plek te komen, zodat je het hele evenement kan zien.

Tijdens zonsondergang verandert de lucht in tinten oranje, rood en roze. Het licht geeft het landschap een warme gloed en kan zelfs nog mooier lijken wanneer het wordt weerspiegeld door wolken of in water. Als je in de buurt van een vijver, een rivier of een strand woont, probeer dan de zonsondergang daar te bekijken.

Wat gebeurt er bij zonsondergang?

Tijdens zonsondergang kan het lijken alsof de zon langs de hemel beweegt, maar wij zijn het eigenlijk op aarde die bewegen. De aarde roteert terwijl deze rond de zon reist, wat betekent dat er altijd één zijde naar de zon is gericht en één zijde ervan verwijderd. Er is dus altijd een zonsondergang ergens op de wereld.

Licht bestaat uit veel kleuren. Als we ’s avonds naar de zon kijken, zien we vaak rood en oranje. Dit komt omdat het blauwe licht dat we over de dag zien verstrooid is, waardoor alleen het rode licht overblijft. Kijk naar de kleuren van de zon, de lucht en de wolken – hoe zou je ze beschrijven?

Kijk en luister naar dieren in het wild

Wat valt je op aan de dieren op dit moment van de dag? Welke gaan slapen en welke worden net wakker?

Als je geluk hebt, zie je misschien een vleermuis voorbij vliegen. Deze nachtelijke wezens wegen minder dan € 1 munt en zijn slechts zo groot als je duim.

Je kan vleermuizen in veel delen van de wereld vinden, ook in de tropen, waar ze cacao- en bananenplanten bestuiven. Dus de volgende keer dat je een reep chocola eet, weet je wie je moet bedanken.

www.nationaltrust.org.uk

Els De Man